Wat is een Supply and Demand zone?

Een supply zone is een sterk prijsgebied waar handelaren short orders open hebben staan om de prijs te laten zakken. Een demand zone is een sterk prijsgebied waar handelaren long orders open hebben staan om de prijs laten stijgen.

Supply and demand zones zijn in alle markten terug te vinden, zowel de aandelen markt als de crypto markt. Banken en andere instellingen creëren deze zones. Het zijn eigenlijk prijsniveaus waar onvervulde orders wachten om verhandeld te worden.

In dit artikel leer je wat supply and demand zones zijn en hoe je ze kunt herkennen!

Supply zone

Een supply zone is het prijsgebied waar handelaren gewoonlijk short gaan. De supply zone is het gebied met de hoogste verkoopinteresse of het hoogste verkooppotentieel. Deze zone bevindt zich boven de huidige prijs. Wanneer de koers dit niveau raakt, worden de niet ingevulde orders uitgevoerd en daalt de koers.

Gebruik de onderstaande grafiek om het concept van supply zones beter te begrijpen.

BNB Supply Zone

In de bovenstaande grafiek is te zien hoe de koers een sterke daling naar beneden heeft gemaakt en een supply zone achterlaat. De prijs komt vervolgens terug in deze zone, pakt de onverhandelde orders en vervolgd de weg naar beneden.

Demand zone

Een demand zone is het prijsgebied waar handelaren gewoonlijk long gaan. De demand zone is het gebied met de hoogste koopinteresse of het hoogste kooppotentieel. Deze zone bevindt zich onder de huidige prijs. Wanneer de koers dit niveau raakt, worden de niet ingevulde orders uitgevoerd en stijgt de koers.

Gebruik de onderstaande afbeelding om het concept van de demand zones beter te begrijpen.

BNB Demand Zone

In de bovenstaande grafiek is te zien hoe de koers een sterke stijging omhoog heeft gemaakt en een demand zone achterlaat. De prijs komt vervolgens terug in deze zone, pakt de onverhandelde orders en vervolgd de weg omhoog.

In dit voorbeeld is ook een supply zone gemarkeerd, dit kan gebruikt worden als gebied waar de prijs mogelijk heen wilt gaan.

Waar kun je het voor gebruiken?

Supply and demand zones zijn belangrijke zones om te bepalen of je een long of short positie gaat plaatsen. Wij gebruiken zelf ook supply and demand zones tijdens het maken van onze technische analyses en koers verwachtingen.

Voor het maken van de technische analyses gebruiken wij Tradingview.

Conclusie

Wij hopen dat je door middel van dit artikel een stuk wijzer bent geworden over supply and demand zones. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je wellicht nog wat extra hulp wilt hebben bij het analyseren van de grafieken en daarom willen we je kennis laten maken met de gratis Crypto & Trading academy van Madelon Vos!