Wat is een imbalance in crypto trading?

Een imbalance is een onbalans tussen kopers en verkopers op de markt. Een bullish imbalance ontstaat wanneer er meer kopers dan verkopers in de markt actief zijn en een bearish imbalance ontstaat wanneer er meer verkopers dan kopers in de markt actief zijn.

Imbalances zijn in alle markten terug te vinden en ontstaan wanneer er op een bepaald moment te veel vraag of aanbod ontstaat. Imbalances geven vaak gebied aan waar de prijs mogelijk in terug zal keren, dus een belangrijk begrip binnen crypto trading.

In dit artikel leer je wat een imbalance is en hoe je ze kunt herkennen!

Waardoor ontstaan imbalances?

Imbalances ontstaan vaak door belangrijk nieuws dat grote positieve of negatieve impact heeft op de cryptomunten. Een voorbeeld is de Ethereum merge, hier is Ethereum overgegaan van proof-of-work naar proof-of-stake en zijn de transactiekosten aanzienlijk verminderd. Dit heeft een grote impact op de prijs gehad en voor imbalances gezorgd.

Hoe herken je een imbalance?

Een imbalance kun je herkennen aan een ‘gat’ tussen drie candles. De wicks van de eerste en derde candle sluiten niet op elkaar aan en creëeren hierdoor een imbalance. Imbalances zijn op elke timeframe terug te vinden, maar de meeste imbalances worden binnen een paar minuten of uren in een dagelijkse sessie weggewerkt.

In de onderstaande afbeelding is een imbalance weergeven.

Imbalance uitleg

Waar kun je het voor gebruiken?

Imbalances zijn belangrijke zones om te bepalen of je een long of short positie gaat plaatsen. Wij gebruiken zelf ook imbalance zones tijdens het maken van onze technische analyses en koers verwachtingen.

Voor het maken van de technische analyses gebruiken wij Tradingview.

Conclusie

Wij hopen dat je door middel van dit artikel een stuk wijzer bent geworden over de term imbalance. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je wellicht nog wat extra hulp wilt hebben bij het analyseren van de grafieken en daarom willen we je kennis laten maken met de gratis Crypto & Trading academy van Madelon Vos!